Ultrazvuk dojke predstavlja neinvanzivnu metodu dijagnostike gde se koriste zvučni talasi visoke frekvencije kako bi se dobile slike unutrašnjih struktura dojke.

ŠTA PREDSTAVLJA ULTRAZVUK DOJKI?

Ova metoda daje uvid u žlezdano tkivo dojki, podležuće masno tkivo, ligamente, limfne noduse dojke i aksile. Ultrazvučnom dijagnostičkom metodom se indentifikuju i evaluiraju različite promene na tkivu dojke, kao što su ciste, tumori i različite druge abnormalnosti.

KADA SE RADI ULTRAZVUK DOJKE / INDIKACIJE?

  • Redovni preventivni pregledi – preporučuje se da svaka žena nakon 25-e godine radi ovaj pregled jednom godišnje
  • Pri uočavanju bilo kakve promene na dojci – kada se uoče kvržice ili bilo kakve abnormalnosti pri fizičkom pregledu
  • Pri postojanju simptoma – kada se jave simptomi kao što su bol, oticanje, crvenilo, ili iscedak iz bradavice
  • Prilikom vođenja biopsije – ultrazvuk dojke pomaže u vođenju igle u procesu biopsije kako bi se uzeo uzorak iz područja dojke koji deluje sumnjivo
  • Kada se ne preporučuje mamografija ili se smatra da je štetno izlaganje mamografiji

CILJEVI ULTRAZVUKA DOJKE

  • Distinkcija benignih od malignih (zloćudnih) tumora, razlikovanje solidnih od cističnih promena itd.
  • Rana dijagnostika malignih tumora dojke kako bi ishod praćenja i lečenja bolesti bio što povoljniji.
  • S obzirom da se pregled može raditi i kod muškaraca, metoda dozvoljava određivanje porekla promena na dojci i njihovo praćenje i lečenje

NAČIN IZVOĐENJA ULTRAZVUKA DOJKE

Pacijentkinja/pacijent legne na leđa na krevet za pregled sa podignutom rukama iznad glave, nakon čega lekar stavlja poseban provodni gel na sondu ultrazvuka koji služi za kontakt između sonde i kože, kao i eliminaciju vazduha. Lekar potom pokreće sondu preko površine dojke, okolnog tkiva i pazušne jame, čime se šalju zvučni talasi u tkivo dojke i beleže povratni signali. Slike se prikazuju na ekranu ultrazvučnog aparata i analiziraju se. Po potrebi se neke slike sačuvaju za dalju analizu.

DA LI POSTOJE RIZICI PRILIKOM IZVOĐENJA ULTRAZVUKA DOJKE?

Ultrazvuk dojke je potpuno bezbedna, efikasna, bezbolna, neinvaznivna i neškodljiva metoda koja ne nosi nikakav rizik po pacijenta a nudi brojne prednosti u dijagnostici mogućih oboljenja dojke.
Prilikom ove dijagnostičke metode nema zračenja, koristi se zvuk, a ne jonizujuće zračenje, što metodu čini sigurnom, što je posebno važno za mlađe žene i trudnice.

Pogledajte više o radiologiji i upoznajte se sa našim doktorima na našoj posebnoj stranici.