Onkologija u poliklinici Džinić

Onkologija je specijalizovana grana medicine i interdisciplinarna nauka koja se bavi uzrocima, faktorima, prevencijom, dijagnostikom i opštom prirodom pojave i rasta tumora. Nažalost, u današnje vreme ima sve veći značaj iz godine u godinu uzimajući u obzir porast broja obolelih od malignih bolesti. Najčešći maligni tumori kod žena su: karcinomi dojke, debelog creva i rektuma, pluća i grlića materice; dok su kod muškaraca najčešći: karcinom pluća, debelog creva i rektuma i prostate. Jedan od zadataka onkologije je i skrining populacije i bližih srodnika pacijenata, kod kojih su dijagnostikovana maligna oboljenja, koja imaju jaku naslednu osnovu (poput karcinoma dojke).

poliklinika džinić onkologija

Klinička onkologija obuhvata sveobuhvatan pristup prevenciji, ranoj detekciji, dijagnostici i tretmanu malignih tumora. Postavljanje dijagnoze malignih bolesti i određivanje njihove uznapredovalosti zahteva saradnju različitih medicinskih disciplina. Uz patologe, uključeni su radiolozi, endoskopisti i stručnjaci za nuklearnu medicinu.

S obzirom da su operacije, zračenje, hemioterapija, hormonalna terapija i imunoterapija ključne metode u borbi protiv tumora, uključeni su stručnjaci iz hirurških disciplina, radioterapeuta, hematologa, imunologa i internista. Specijalisti onkologije, u suradnji s lekarima drugih specijalnosti, posvećeni su dijagnostici i postizanju najefikasnijeg pristupa za suočavanje s malignim oboljenjima.

Onkolog prati pacijenta od postavljanja dijagnoze karcinoma i tokom specifičnih terapijskih faza, pružajući sveobuhvatan i prilagođen pristup brizi o pacijentima.

Onkološki pregled podrazumeva:

Ukoliko imate neke od sledećih simptoma neophodno je da obavite pregled kod onkologa:

 • Umor i malaksalost
 • Iznenadni gubitak telesne težine, smanjenje apetita, gađenje na hranu
 • Suv dugotrajan kašalj (traje duže od tri nedelje), promena karaktera kašlja, bol u ramenu
 • Česti prolivi, rektalno krvarenje i krv u stolici, stolica koja je tanka kao olovka
 • Često ili/i otežano mokrenje, osećaj neispražnjene bešike nakon mokrenja, pojava krvi u mokraći
 • Gorušica, otežano gutanje, povraćanje, bol u stomaku
 • Vaginalno krvarenje između dve menstruacije, krvarenje tokom odnosa, specifičan sekret neprijatnog mirisa i problemi sa menstruacijom, krvarenje kod žena u menopauzi
 • Promena oblika dojke, pojava čvorića ili iscedka iz bradavice
 • Promena boje, veličine i oblika mladeža
 • Povišena temperatura koja nije posledica neke infekcije
Zakažite pregled - Poliklinka

  Dr Bojana Vranjković
  Specijalista internističke onkologije

  Dr Bojana Vranjković

  Dr Bojana Vranjković, specijalista internističke onkologije je rođena u Novom Sadu. Završila Medicinski fakultet u Novom Sadu, 2012. Godine, sa prosekom 9,00. Od 2013 godine zaposlena na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, na odeljenju za terapije endokrinih tumora i tumora dojke kao i u Dnevnoj internističkoj bolnici Instituta za onkologiju Vojvodine. Specijalističke studije je završila 2021. godine. U fazi je izrade doktorske disertacije pod nazivom „Prognostički i prediktivni značaj ekspresije tumorske ekspresije PDL-1 receptora i CD8+ T limfocita kod pacijenata sa svetloćelijskim karcinomom bubrega terapija inhibitorima tirozin kinaze“. Koautor i autor je u brojnim radovima u sferi onkologije. Učestvuje kao podistraživač u kliničkim studijama druge i treće faze koje se aktuelno sprovode na Institutu za onkologiju Vojvodine. Član je Srpskog lekarskog društva i društva lekara Vojvodine. Udata i mama Vuka i Uroša.